Yemek Borusu Kanserinde Kapalı Ameliyat

Özofajektomi özofagus kanserinin tedavisinde kullanılan ameliyat yöntemidir. 2000'li yılların öncesinde göğüs boşluğunun açılması ile yapılan bu işlem, artık göğüs duvarına açılan 4 adet 1-2 cmlik kesi ile uygulanabilmektedir. Torakoskopik yöntem ile hem özofagus, hem de çevresindeki lenf nodları çıkarılabilmektedir.



Kliniğimizde özofagus kanserlerinde önce laparoskopik yöntemle yemek borusunun yerine konulacak mide hazırlanmaktadır. Ardından mide sağ göğüs boşluğuna torakoskopik yöntem ile çekilmekte ve mide ile kalan özofagus birleştirilmektedir. Bu ameliyatınn uygulandığı iki hastanın videolarına http://www.youtube.com/watch?v=L_CkFYZM0I8 ve http://www.youtube.com/watch?v=fgJfOggUwbU adreslerinden ulaşabilirsiniz. Son 1 yılda bu yöntemi 25 hastada uyguladık. Yöntem kemoradyoterapi tedavisi görmüş hastalarda belirli zaman aralığında uygulanabilmektedir.
Torakoskopik özofajektominin avantajları ağrının daha az olması, hastanın daha çabuk toparlayarak gündelik işlerine geri dönebilmesidir. Yapılan hayat kalitesi çalışmalarında hastaların 3.ayda ameliyat öncesi durumlarına dönebildikleri gösterilmiştir. Ayrıca yapılan bir çok çalışmada torakoskopiközofajektomi sonrası ölüm riski %1-4 arasında değişmektedir. Ölüm riski açık yöntemde %5-8 arasında olmaktadır.