Reflü

Gastroözofajiyal reflü hastalığı (GÖRH) nedir? 
GÖRH yemek borusunun mideyle birleştiği yerdeki kapakçık sisteminin çalışmaması sonucu midedeki güçlü asidin yemek borusuna kaçması olarak tanımlanmaktadır. Kapakçık sisteminin çalışmamasının birçok sebebi bulunmaktadır. Bunlar arasında en önemlisi midenin üst tarafının göğüs boşluğu içerisine doğru fıtıklaşmasıdır. Günümüzde kilolu insan sayısının artması, şehirleşme ile fiziksel eforun azalması reflü hastalığını tetikleyen faktörler arasında yer almaktadır. Ülkemizde 750 bin kişinin reflü hastalığı olduğu ve ilaç kullanmak zorunda kaldıkları bilinmektedir. En son yayınlarda dünyada GÖRH’e bağlı ölümlerin giderek arttığına dair veriler sunulmuştur.

GÖRH belirtileri nelerdir?
Mideden yemek borusuna asit kaçması birçok belirtiler verir. Hastalığın başlangıç döneminde kalbin arkasında ağrı, yanma ve ekşime, iki kürek kemiği arasına vuran ağrı, nefes daralma hissi gibi belirtiler görülür. Bazen inatçı kuru öksürükte bu bulgulara eşlik eder. Kahve, kola, şarap içildiğinde bu şikâyetlerde aşırı artma görülür. Karnın üst kısmında olan ağrı ve şişkinlik genellikle reflüye bağlı değildir. Bu belirtiler GÖRH hastalarının birçoğunda eş zamanlı olarak bulunan gastrit hastalığının belirtileridir. GÖRH’ün ileri safhalarında, ağza acı su gelmesi, sabah kalktıktan sonra ses kısıklığı, gece nefes darlığı veya boğuluyormuş hissiyle uyanma, ağız kokusu ve astım gibi bulgular eşlik edebilir. Çocuklarda diş çürükleri ve kulak iltihaplarının sebebi olarak da GÖRH görülebilir.


GÖRH tedavi edilmezse ne olur?
GÖRH tedavi edilmediği takdirde yemek borusunda kalıcı hasarlar oluşabilir. Asitin yakma etkisi ile yemek borusunda özofajit denilen mikropsuz iltihap hafif dereceden ağır dereceye kadar değişebilir. Yemek borusunda ülserler oluşarak, bu ülserlerden kanamalar meydana gelebilir. Asit etkisi çok uzun süre devam ederse yemek borusunda peptik striktür denilen darlıklar gelişebilir. Günümüzde asit salgısını durduran ilaçların kullanımı çok sık olduğundan hastalığın ağır dönemlerini çok nadir görüyoruz.

GÖRH yemek borusu (özofagus) kanserine yol açar mı?
Yemek borusu kanseri, GÖRH ilişkisi kesin bir şekilde ispatlanmış değildir. Fakat asit hasarının çok fazla olduğu durumlarda ve buna özellikle safra suyunun eklenmesi durumunda özofagus kanseri riskinin arttığı gösterilmiştir. Asit ve safra reflüsü uzun züre devam ettiğinde yemek borusunun alt ucundaki iç yüzeyi döşeyen hücrelerde bazı değişiklikler meydana gelmektedir. Bu hücreler yemek borusu hücresi özelliklerini kaybederek bağırsak hücrelerine benzemeye başlamaktadır. Bu durumu Barrett özofagusu olarak adlandırıyoruz. Þiddetli GÖRH şikayetleri olan kişilerde ilaç kullanmamalarına rağmen 2-3 ay içerisinde şikayetlerin azalması ve hafiflemesi durumunda Barrett özofagusu gelişiminden şüphelenilir. Çünkü Barrett özofagusu gelişen kişilerde değişen hücreler asitin yakması algılamamaya başlarlar. Barrett özofagusu gelişen kişilerde yemek borusu kanseri gelişme riski %1-2 civarındadır. Bu risk küçük görülmekle beraber, 10 yıllık bir dönemde bu risk %10-20 olmaktadır.